Kuinka aloittaa hääsuunnittelu?

Tuntuu että aika ajoin jossain Facebookin hääryhmässä törmää samaan kysymykseen: miten hääsuunnittelut aloitetaan ja kuinka aikaisin muut ihmiset ovat suunnittelut aloittaneet. Vastaan näihin kysymyksiin nyt omalta kantiltani ja mielipiteilläni, muistakaa siis, että absoluuttista totuutta ei tässäkään asiassa ole. :)


Miten hääsuunnittelu aloitetaan?

Työkseni ja vapaa-ajallani olen tehnyt tapahtumansuunnittelua, josta pidän kovasti. Ei siis ole yllätys, että myös häiden suunnittelu on tuntunut olevan varsin minun heiniäni. Tähän voinkin antaa neuvon, joka pätee mihin tahansa järjestettävään tapahtumaan: kannattaa edetä isoista linjoista pienempiin yksityiskohtiin.

Päättäkää siis ensin hääpäivä (tai -vuosi ja vuodenaikakin riittää ihan alussa), jonka ympärille lähdette rakentamaan isoja linjoja. Hääpaikan varauksessa saattaa hääpäivä vaihtua, jos häät on erityisen suosittuun aikaan ja hääpaikka on suosittu.

Kannattaa myös vähän miettiä, millaiset häät haluaisi. Olisiko rustiikkiset tai metsäteemaiset häät kivat? Haluanko kynttilöitä joka paikkaan tai perhoset teemaksi? Teema saattaa vaikuttaa paljon hääpaikkaan, joten edes jonkinlainen ajatus häistä kannattaa olla, ennen kuin lähtee hääpaikkaa varaamaan.

Oman seudun / hääseudun juhlapaikkatarjontaan kannattaa tutustua ajoissa ja huolella. Suosituimmat paikat ovat varattuja jo kaksi kesää aiemmin, kun taas pienellä paikkakunnalla onnistuu hyvin järjestää häät kaksi kuukautta aiemmin kylän suosituimpaan menomestaan todella suosittuna ajankohtana.


Myös cateringiin kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, sillä juhlapaikkojen ohella, myös cateringit ovat erittäin suosittuja ja myyvät nopeasti sesongit loppuun. Kannattaa rauhassa vertailla hintoja, menuvaihtoehtoja ja palvelusisältöjä, sillä kukaan ei halua häihinsä kehnoa ruokaa. Jokaiselle löytyy jotakin, sillä cateringejä on varsin laidasta laitaan.

Kun nämä kolme ehkä isointa asiaa ovat plakkarissa, syvennetään hieman suunnittelua:
Missä kirkossa mennään naimisiin ja milloin sen voi varata?
Kuka kuvaa häät ja millaista jälkeä valokuvaajalta odotan?
Millaiset koristelut häihini haluan ja millaiset koristelut sopivat juhlapaikkaan?
Miltä haluan näyttää hääpäivänäni? Varsinkin, jos on vähemmän aikaa häiden järjestelyyn, kannattaa häämekko priorisoida ylemmäs, sillä häämekkojen tilauksissa kestää yllättävän kauan (jopa 6-9 kk).

Tässä muutamia ajatuksia, mistä on hyvä lähteä liikkeelle. Netti on täynnä medioiden ja morsiamien kirjoittamia to do -listoja ja hääblogeja. Hyödyntäkää niiden tietoja ja kokemuksia.


Milloin hääsuunnittelu aloitetaan?

Itse aloitin hääsuunnittelun ihan heti, kun oli kihlahumuista päästy. Olin haaveillut häistäni koko elämäni, joten kun sai alkaa konkretisoimaan asioita, olin innoissani. Meillä siis varattiin hääpaikka yli 2 vuotta ennen häitä, vaikkemme menekään naimisiin sesonkiaikana. Tämän jälkeen meillä olikin lähes puolisen vuotta pelkkää haaveilua ja kaavailuja, ennen kun lähdimme toteuttamaan seuraavia asioita to do -listallamme.

Tähän voisin sanoa, että juhlapaikkaa tosiaan kannattaa kysellä paikkakunnasta ja sesongista riippuen heti kun mahdollista. Kaikki eivät anna varata tilojaan kahta vuotta aiemmin, kun taas jotkut ovat täyteen varattuja jo kaksi vuotta aiemmin. Jos haluaa jonkun huippuvalokuvaajan, on sekin hyvä varata sesonkiajalle hyvissä ajoin.


Kun juhlapaikka ja catering on varattu, voi luultavasti hengähtää, jos hääpari ei ole superinnoissaan häitä järjestämässä. Monilla paikkakunnilla esim. kirkon voi varata vasta noin vuotta ennen häitä, joten sen suhteen ei ole kiire, jos häihin on vielä aikaa.

Suora vastaus kysymykseen: häät saa järjestettyä vaikka kahdessa kuukaudessa, jos on paljon apuvoimia ja pieni paikkakunta, mutta yleisesti häihin käytetään ehkä 1,5 vuotta - 1 vuosi suunnitteluun. Tuntui, että meidän lähes 2,5 vuoden hääjärjestelyaika oli tosi pitkäkin.


...Josta pienellä aasinsillalla, että en voi uskoa, että vihdoin on kuukaudelleen vuosi häihin! Häiden suunnittelu tosiaan aloitettiin tammikuussa 2017 ja nyt ollaan jo lähes vuoden päässä! En kestä odottaa! Tavallaan toki jännittää ihan kamalasti, mutta ei auta kun haudata pää jäätynnyriin ja rauhoitella, jos meinaa jännitys mennä yli. Välillä pysähdyn edelleen Visalle, että "ollaanko me oikeesti menossa naimisiin?" ja "mieti, enää VUOS!".

Kommentit